Sosyal Medyada Güzellik Algısı



Facebook, Twitter ya da Linkedin'e yüklediğiniz profil fotoğrafınızla insanların beğenisini kazanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sosyal medyada kontrol sizden çıktı. Artık sizi güzel ya da çirkin yapan şey yüklediğiniz fotoğraf değil, o fotoğrafın algılanma şekli.  

Missouri Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencilerinin yaptığı bir çalışma da Facebook yorumlarının etkisi üzerine bir çalışma yapmış. Profesör Kevin Wise bir öğrencisi ile yaptığı araştırmada 100 üniversite öğrencisine aynı kişinin Facebook'taki farklı fotoğraflarını göstermiş. Katılımcılara hangi fotoğrafları beğendikleri sorulduğunda sosyal ip uçlarının fiziksel olanların önüne geçtiği görülmüş. Pozitif yorumlar alan fotoğraflara ilgi ve beğeni artarken altında negatif yorumlar sıralanan fotoğraflara olan ilgi azalmış. 

Facebook'ta güzellik algısıyla ilgili bir başka çalışma da arkadaşlarla ilgili. Görünen o ki listenizde fiziksel güzelliği veya çekiciliği yüksek arkadaşlarınız varsa siz de sosyal açıdan daha çekici hale geliyorsunuz! Linkedin'le ilgili yapılan bir araştırma da kelle avcılarının zamanlarının %19'unu insanların profil fotoğraflarına bakarak geçirdiğini söylüyor. 

Çekicilik konusunda algı yönetimiyle ilgili başka tüyolar da var. Mesela çok genç veya çok yaşlı olan fotoğraflar anında ilgiyi azaltıyor. Maalesef kel profil fotoğrafları için de aynı şey geçerli. Keza fazla kilolu olmak da bakan kişinin ilgi kapsama alanında bulunmuyor. En ilginci ise -gerçeklik algısını zedelediğinden olsa gerek- çok fazla güzel profil fotoğrafları da pek ilgi görmüyor! Zihnimiz kalitesiz çekimlere de pek rağbet etmiyor. Mesela piksellere ayrılmış surat gördüğünde ilgi şalteri iniyor. Profil fotoğraflarının gördüğü ilginin mesai saatleri de belirlenmiş durumda, gece 11'le öğlen 1 arası! 

Sosyal medyada her şey bir algı meselesi haline gelmiş durumda. Artık kim olduğunuzu aynaya baktığınızda gördüğünüz şey değil takipçileriniz, arkadaşlarınız ve yorumlarınız belirliyor. Sahip olduğunuz kitleyi doğru yöntemlerle yönetirseniz ikna süreçlerinin ne kadar kolaylaştığını göreceksiniz.