Markaların İsim Serüveni



Bütün gün elimizden düşürmediğimiz telefonun, dizimizden eksik etmediğimiz laptopun, her gördüğümüz kareyi ölümsüzleştirmek için uzandığımız fotoğraf makinasının, bu fotoğrafları paylaştığımız sitelerin, mesai saatlerinde oturduğumuz yerden online alışveriş yaptığımız yerlerin, ilkokul arkadaşımızı yıllar sonra karşımıza çıkaran sosyal platformların isimlerinin nasıl doğduğunu merak ettiniz mi hiç? Cevabınız evetse buyrun dünyanın en popüler teknoloji markalarının serüvenine beraber çıkalım...


Acer
1976 Tayvan doğumlu markanın orijinal ismi Multitech International. Kuruluşundan 10 yıl sonra şirket, adını Latince'de sivri, keskin, yetenekli anlamına gelen ''Acer'' la değiştirdi. İsmin ayrıca 'akçaağaç' gibi alakasız çağrışımlar yaptığı bazı diller de mevcut.

Amazon
Amazon Jeff Bezos tarafından ilk olarak Cadabra.com ismiyle kurulmuş bir site (Şu an aynı adreste Yeni Zelanda'dan bir seyahat sitesi var.) Bezos'un internetten kitap sipariş etme fikrinden çok etkilendiği ve bunu sihirli bir süreç olarak adlandırdığı söyleniyor. Tercih ettiği isim de bu fikirle bağlantılı zaten. Kendi sözleriyle ifade edersek; ''Bir kitap hayal ediyorsunuz, Abracadabra! ve kitap odanızdaki kitaplıkta! '' . Abracadabra uzun bir isim olduğu için onu Cadabra'ya çeviren Bezos ilginç bir tesadüf sonrası bu isimden de vazgeçmiş. Avukatıyla yaptığı telefon görüşmesinde karşı tarafın Cadabra'yı Cadaver olarak anlaması sonucu telaşa kapılan Bezos, alfabenin ilk harfi olan A ile başlayan, egzotik ve farklı bir isme yönelip Amazon'u bulmuş. 
(Bilmeyenler için, Cadaver ölü, kadavra demek.)

Apache
Apache Software Foundation resmi olarak 1994 yılında kurulmuş olmasına rağmen 1977'ye ait şirketin bazı dökümanları isminin nereden geldiğiyle ilgili bilgi veriyor. Apache Group birçok kişinin NCSA httpd 1.3. için 'patch' dosya denilen ek dosyalar yazmasıyla oluşuyor. Ortaya çıkan sonuç da patchwork dediğimiz yama işi gibi, A PAtCHy server olarak adlandırılmış.

Apple
Gelelim dünya devi Apple'ın hikayesine. Belki de efsanevi hikayeye sahip markadır Apple. Apple, yani Elma eski CEO Steve Jobs'un en sevdiği meyvedir ve en sevdiği meyvenin ismini şirketine veren Steve Jobs bunu yaparken neler düşündü bilmiyoruz ama bunun ünlü matematikçi, bilgisayar bilimlerinin yaratıcısı Alan Turing'e refere edildiği yönünde düşünceler var. Eşcinsel olduğu ortaya çıkınca hapse atılan ve burada yediği siyanürlü elma sonucu hayatını kaybeden Turing'in gerek Apple'ın  gökkuşağı renklerini barındıran logosunun gerekse markanın adının ilham kaynağı olduğu söyleniyor. Apple 2.0 adlı kitapta bundan bahseden Steve Wozniak, Jobs'un kendisine harika bir isim bulduğunu söylediğini ve ardından Apple Computers dediğini anlatıyor. '' Belki eskiden elma bahçelerinde çalıştı, belki Apple ile başka bir şey anlatmaya çalıştı, belki de Apple Records'tan esinlendi, sormadım bile'' diyor Wozniak. Yine de Jobs'la birlikte başka isimler arayan Wozniak Executex ya da Matrix Computers gibi isimlere de sıcak baktıklarını ama hiçbirinin Apple gibi net, ulaşılabilir bir marka algısı yaratamadığını söylüyor. Ayrıca Apple başka şirketleri de etkilemiş bir isim, İngiltere çıkışlı Apricot (Kayısı) Computers gibi.

Facebook
Facebook ismi ve bu ismin kökleri tamamen üniversite kampüslerine dayanıyor. Facebook'un filmlere konu olan bir kuruluş hikayesi olsa da ismi son derece göz önünde olan bir yerden geliyor. Facebook, Amerikan üniversitelerinde öğrencilerin isimleri ve fotoğraflarının olduğu online ya da basılı bir adres defteri anlamına geliyor. Özellikle akademik yılın başında dağıtılan bu defter öğrencileri birbirlerini tanımalarına da yarıyor. 

Flickr
2007'de yapılan bir ropörtajda Flickr'ın kurucusu Stewart Butterfield ve eşi Caterina Fake Flickr isminin aslında yanlışlıkla ortaya çıktığını anlatıyor. www.flicker.com'u almak isteyen ama bu mümkün olmayınca domain boşalana kadar flickr'la idare etmeye karar veren çift, ismin marka üzerindeki etkisini gördükten sonra Flicker'dan tamamen vazgeçmiş ve yola typo hatalı Flickr ile devam edip başarıya ulaşmış.

Groupon
Groupon'un hikayesi kısa ve öz. Group + kupon kelimelerinin bir kombinasyonu yapılmış, ve karşınızda Groupon.

Google
Google da Flickr gibi bilinçli typo hatasıyla ortaya çıkan etkili isimlerden biri.  Kaynağını 100 sıfırlı sayı anlamına gelen Googol'dan alan Google sınırsız bilgiyi istediğimiz anda önümüze getirebilmek için kulağa daha hoş gelen ve diğerine göre görece daha anlamsız olan Google'ı tercih etmiş sonunda.

Nero
Nero CD/DVD yazmak/yakmak için en çok tercih edilen Alman yazılım programı. İsmini aldığı kişi de tarihte ürünün işleviyle oldukça benzerlik gösteren biri, Roma'yı yakan imparator Nero. 

Oracle
Veri tabanı yazılım şirketi olan Oracle'ın doğuşu CIA'in yürüttüğü bir projeyle olmuş. O zamanlar Relational Software Inc. adlı bir proje yürüten şirkette Oracle ismi CIA'in bir kodu olarak kullanılıyormuş. Proje bittikten sonra da çalışmalarına devam etmek isteyen şirket, kodu şirkete isim olarak uygun görmüş.

Skype
Skype kurulduğunda Sky-Peer-to-Peer ismi uygun görülmüş, daha sonra Skyper şeklinde kısaltılmış, daha da sonra Skype'ta karar kılınmış. Sondaki R'nin atılma sebebi ise Skyper domainin dolu olması.

Twitter
Twitter ismi bulunmadan önce birçok isim üzerinde kafa patlatılmış ve en son 2 isim üzerinde ciddi ciddi düşünülmeye başlanmış; Twitch ve Jitter. Kuruculardan Jack Dorsey Twitter ismine nasıl ulaşırken somut ve ne yaptıklarını insanların zihinlerinde çağrıştıran bir şeyler istediklerini söylüyor. Sistemi yaratanlardan biri olan Noah Glass ilk buldukları isim olan Twitch'i sözlükte araştırmaya başlamış ve o esnada karşısına kuş cıvıldaması anlamına gelen Twitter çıkmış. Yaptıkları işi tam olarak anlatan kelimeyi bulduklarını düşünen kurucular son derece akılda kalıcı olan Twitter'a böylece karar vermişler.