Twitter Unfollow Deneyi

Sosyal ağlar geliştikçe ve bizim bu ağlarda harcadığımız mesai arttıkça onlara yüklediğimiz anlam da giderek boyut değiştirdi. Bunun farkında olan Twitter'da yüz binin üstünde 'following ve follower'a sahip ünlü bir pazarlama gurusu büyük bir deney yapmaya karar vermiş. Aldığı kimi mesajlardan rahatsız olan ve hesabında büyük bir temizliğe giden kahramanımız aynı anda birçok kişiyi 'unfollow' etmeyi sağlayan bir program sayesinde amacına ulaşmış, fakat bu amaç sadece mesajlardan kurtulmakla kalmamış bu durum aynı zamanda sosyal bir deneye de dönüşmüş...



Her şeyden önce kendi sayfasından insanlara herkesi 'unfollow' edeceğini bildiren bir mesaj yayınlayan 'Bay X', bunu neden yaptığını ve zaman geçtikçe herkesi tekrar yavaş yavaş 'follow' edeceğini yazmış. Mesajın içeriğini anlama ihtiyacı duymayan yüzlerce takipçisi 'unfollow' edileceklerin arasından sıyrılmak için oldukça çaba sarf etmiş, daha sonra tekrar takip edileceklerini önemsemeden sadece o anki 'unfollow'a bakarak büyük tepki göstermişler. Bütün bu mesajlarda 'Bay X'in dikkatini çeken şey yazanların geri takip edilmek için son derece tutkulu ifadeler kullanması olmuş. Hayal kırıklığına uğrayanlar, '' bunu yaptığına pişman olacaksın '' diyenler, ne kadar üzgün olduğunu belirtenler, sanki yıllar süren bir dostluğu bitirir gibi veda edenler... Bir diğer dikkat çekici komik detay ise insanların 'Bay X'e mention yaparak '' zaten onu pek okumazdım, sanırım bu yüzden beni unfollow etti'' , '' Bay X beni unfollow etmiş, çok da umrumda...'' yazmaları. Bu kadar umrunda olmayan, yazdıkları değersiz bir insanı neden takip ettikleri ise sanırım başka bir yazının konusu. Gelelim bu süreçte 'Bay X' in de favorisi olan en çok karşılaştığı tepkiye. ''Bay X beni unfollow etti, al o zaman benden de unfollow!'' Yani bu kişilerin birilerini tek takip etme sebebi karşılığında takip edilecek olmaları. Sıra geldi yeniden takip etme aşamasına... Ünlü pazarlama uzmanının belirttiğine göre aklına takip etmek için ilk kimin gelmesi, birini takip ettiğinde bağlandığı diğer kişiler, takip etmeyi bırakıp yeniden takip etmeye başladığında insanların verdiği tepkileri görmek hoş bir deneyim olmuş.

İnsanların Twitter'la geliştirdiği duygusal bağ ve kendilerini takip ettikleri + takip edildikleri kişiler üzerinden tanımlamalarının yapılan bu deneyle korkunç boyutlara ulaştığını görmek mümkün. Kendimizi bilgi alışverişi, sosyalleşme gibi masum sebeplerle bazı platformlarda yer aldığımıza inandırdığımız halde kişisel hesapların işin içine girip bu sebepleri çürütmesi için 'unfollow' tuşuna tek bir dokunuş yetiyor.