Web Tasarımının Kullanıcıya Etkileri

Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının bir sitede geçirdiği ortalama süre 56 saniyedir. Yani Kullanıcıları 'müşteri'ye çevirmeniz için sadece 56 saniyeniz var. Peki bu kadar kısa bir süre içinde bunu başarmak mümkün mü? Cevap, başarılı bir site tasarımına sahipseniz, EVET!

Peki her web sitesinin sahip olması gereken etkili tasarımın püf noktaları neler? Fonksiyonelliği arttıran aksiyon odaklı tasarım öğeleri, kullanıcı dostu arayüzler, görsellerin siteniz ve yaptığınız iş arasında bağlantı kuran yerleşim ve tasarıma sahip olması, renkler, fontlar...

Sol tarafta gördüğünüz web sitesini inceleyerek bu öğeleri analiz edelim. Bu site logo ve görsellere ağırlık vermektense text'e önem vermeyi seçmiş bir site. Sol tarafta sitedeki ürünlerin listesi gayet güzel, basit şekilde sıralanmış. Organizasyon güzel fakat kullanıcıya hitap ediyor mu? Maalesef hayır. Ürünlerin sadece yazıyla bu kadar yoğun şekilde arka arkaya sıralanması arama motorlarında öne çıkmak açısından olumlu sonuçlar doğurur fakat kullanıcılar için zaman kaybına neden olur ki bu da site için pahalıya patlayan bir sonuçtur.



Sağ tarafta gördüğünüz site de hemen hemen aynı yapıda tasarlanmış (burada da popüler ürünler solda sıralanıyor), fakat bu sitenin ilkine göre avantajı daha fazla. Çünkü sunulan servisler ya da ürünler görsellerle desteklenerek kullanılabilirlik oranı artırılmış, tıpkı 'uygulamalar' gibi. Uygulamalar kullanıcıyı memnun edip istediği sonuçlara hızlı ulaşmalarını sağlar. Sadece metinden oluşan tasarımlar görsellerle desteklenen uygulamalara göre dezavantajlıdır ve daha global bir kitleye hitap eder.

Aşağıda Dominos'un sitesinden alınmış görüntüde sitenin eğlenceli ve hızlı olmayı ön planda tuttuğunu görüyoruz. Eğlenceli oluşu ikonlardan, hızlı oluşu da ikonlarla desteklenen metinlerden kaynaklanıyor. Dominos online siparişlerin tamamlanması için kullanıcılardan spesifik bilgiler istiyor ve yerleşim bilgileri gibi kullanıcıların doldururken sıkıcı ve zaman kaybı gördüğü kısımlar için ''kullanımbilim'' dediğimiz, sembollerle ve kullanımları arasındaki ilişki anlamına gelen pragmatics'ten faydalanıyor.

Dominos

Web tasarımlarında kilit kelime 'konum'dur. Neyi nereye yerleştirdiğiniz siteye 'ne' yerleştirdiğinizden çok daha önemlidir. Sitenizin ana sayfasında bütün işlemlere rahatça ulaşım kolaylığı sunulması gerekir. Siteler bütün olarak aplikasyonlardan farklıdır, kullanıcılar aradıkları şeyi aşağılara giderek değil baktıkları anda ana ekranda görebilmeliler. American Red Cross sitesi bunu uygulayan sitelerden bir tanesi mesela. www.americanredcross.org'a girdiğinizde sağ üst köşede bir arama yapma alanı (1,) bağışta bulunma butonu (2) ve lokasyon bulma bölümü (3) olduğunu görüyoruz. Bunların dışında yine bir hayır kurumu için birincil önem taşıyan ''kan verme'', ''gönüllü olma'' gibi popüler aksiyonların da siteyi ziyaret ettiğiniz anda önünüze çıktığını görüyorsunuz.

American Red Cross



Adidas.com, bütün bu anlatılanlardan çok farklı ama bu anlatılanlar kadar önemli bir özellikle öne çıkıyor. Kullanıcılara aradığı şeyi hızla sunarken onların merakını ve ilgisini de artırmayı başarıyor. Adidas'ın ana sayfası zengin bir hayal dünyasının yansıması gibi. Bu hayal dünyası da kullanıcıların favori sporcularını oylaması, Adidas'ın sosyal kanallarına ve online alışverişine bağlanılması gibi çeşitli seçeneklerle daha da zenginleştirilmiş (1-2).
Bunlarla oyalanmak istemeyip sitede belli başlı fonksiyonlar arayan kullanıcılar için de alengirli olmayan dümdüz bir arama seçeneği de sunuluyor.

Markaların Renk Serüveni 'nde başarılı logoların renk ve fontlarını analiz etmiştik. Başarılı web tasarımı için de renkler en az logodaki kadar önemlidir. Çünkü renkler subliminal mesajların en güçlü elçisidir ve etkileri küçümsenmeyecek kadar güçlüdür. Başarılı olmak isteyen bir web sitesi sunduğu servisle yaratmak istediği algı arasında bir ilişki kurup renkleri ona göre seçmelidir. Turuncu, sarı ve yeşil gibi enerji veren renklere az da olsa yer vermeli, çok fazla rengi bir arada kullanmaktan kaçınıp dengeyi bulmalıdır. Fontlar da sitenin içeriğiyle uyumlu olmalı, estetikten önce okunabilirlik ön planda tutulmalıdır. Ayrıca okunabilirliği arttırdığı düşünülse de yazılar için arka plan olarak siyah kullanmaktan kaçınılmalıdır. 

Ziyaret ettiğiniz web sitelerinde sizin dikkat etmediğiniz yüzlerce detayın çoğu zaman bir anlamı var. Başarılı web sitelerinde logoların solda olması ve ana hatlarıyla aynı çizgilere sahip olması da tesadüf değil. İnternet kullanıcılarını müşteriniz haline getirmek isterseniz bu detay gibi görünen ama aslında işin özü olan öğelere mutlaka dikkat etmelisiniz.