Yakın zamanda Amazon veya eBay'den alışveriş yaptıysanız satın aldığınız ürünü Facebook ve Twitter'da sosyal çevrenizle paylaşmanız için sizi teşvik eden ikonların belirdiğini fark etmişsinizdir. Peki bu ikonlar belirdiğinde ''ya yanlışlıkla basıp aldığım şeyi çevremde kim var kim yoksa paylaşırsam?'' paranoyası yaşadığınız oldu mu hiç? Veya yine bu ikonlar belirdiğinde ''bir an önce alışverişimi tamamlasam da sosyal çevremle paylaşsam'' diye heyecanlandığınız? İki soruya da cevabınız ''evet''se yalnız değilsiniz. Miami Üniversitesi İşletme Okulu yaptığı bir çalışmayla sosyal paylaşım sitelerinin logolarının alışveriş sitelerinde insanların alışverişlerini yönlendirici etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Hem de online marketing'le ilgilenen herkesin oldukça işine yarayacak detaylarla...
Çalışmaya göre kullanıcılar sergilemekten gurur duyacakları bir ürün olduğunda yanında Twitter ve Facebook ikonu olan ürünlere yöneliyorlar, fakat insanların görmesinden memnun olmayacakları bir şey satın aldıklarında bu ürünün yanlışlıkla profillerine yollanacağından korktukları için o ürünleri online platformlardan almaya çekiniyorlar. Çalışmayı gerçekleştiren profesörlerden biri olan Claudia Townsend, sosyal medya ikonlarının bir çeşit gözetlenme hissi yarattığı için online alışveriş davranışımız üzerinde oldukça etkili olduğunu söylüyor ve pazarlamacıların bunu mutlaka dikkate almasını, web tasarımlarında ikonların stratejik noktalara yerleştirilmesi gerektiğini vurguluyor.
200 katılımcıyla yapılan çalışma insanlarla paylaşıldığında kişileri mutlu eden (parfüm, kıyafet, aksesuar...) ve tam tersi paylaşılması kişileri pek memnun etmeyen ürünlerin (akne kremi, iç çamaşırı, epilasyon aleti...) keşfine çıkıyor. Satın alınacak ürün herkes tarafından arzu edilecek bir şey olduğunda -mesela güzel bir kıyafet gibi- insanlar sosyal Twitter/Facebook ikonunu gördüğünde zihinlerindeki çanlar sosyal çevrelerinde yaratacakları sükse için çalıyor ve ikonsuz ürüne kıyasla satın almaya %25 daha çok yaklaşıyorlar! Aynı şekilde saklamak istedikleri bir şey olduğunda ise bu ikonlar aynı kişileri satın alma davranışından %25 uzaklaştırıyor! Yani bu ikonlar farklı şartlarda ''satın al! paylaş!'' mesajı verirken utanma ve korku gibi duyguları uyandırıp tüketiciyi üründen uzaklaştırabiliyor.
Bu çalışma pazarlama ve iş modelleri açısından oldukça önemli şeyler söylüyor. Bugün geldiğimiz noktada artık yalnız kaldığımızda bile sosyal çevremizin etkisi altındayız, bilinçli veya bilinçsiz onları düşünerek hareket ediyoruz. Sadece internette değil, günlük hayatta da bir eczaneden kişisel bakım ürünleri alırken yanımızda kimsenin olmasını istemeyiz, hatta elimizden gelse eczacıyı bile dışarı çıkarmak isteriz, ama iş moda alışverişine gelince durum değişiyor. İnsanlar etraflarında fikir alabilecekleri ya da ''bak ne kadar zevkliyim'' veya (maalesef!) ''bak ne kadar zenginim'' mesajı verebilecekleri birileri olsun istiyor. Birinin yorum yapması, eleştirmesi veya seçiminden ötürü onu takdir etmesi çok önemli hale geldi. Buradan hareketle önümüzdeki günlerde sosyal paylaşımın önemini vurgulayan alışveriş sitelerin öne çıkması gerektiği bilimsel olarak da kanıtlanmış diyebiliriz.