Çikolata, Cinsellik ve Neuromarketing


Çikolata kanın incelmesine yardımcı olup kalp krizi riskini azaltır.

Çikolata bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çikolata beyin kanamasını önler.

Çikolata sinir sistemini uyarır, endorfin ve serotonin salgılanmasını sağlar.

Çikolata mutluluk verir. 

Hepimizin yararlarını çok iyi bildiği, ve çok sevdiği, bir zamanlar Tanrıların yemeği olarak kabul edilen Theobroma ağacının meyvesi olan kakao sadece tüketildiğinde değil, hayallerimizi süslediğinde bile etkili. 

Çoğu insan bu tür şeylerin zaman kaybı olduğunu düşünse de yapılan araştırmalar gösteriyor ki cinsellik ve yemekle ilgili kurduğumuz hayaller, fantaziler o an hissettiğimiz acıları ve stresi azaltıyor. Fiziksel ya da ruhsal sıkıntıların insanları kendilerini rahatlatacaklarını düşündükleri yiyecekleri hayal etmeye yönlendirmesi üzerine bu durumu araştıranlar bu hayallerin kişiler üzerinde gerçekten etkisi olduğunu kanıtlamışlar. Bu çalışmalardan birini yürüten Wisconsin Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Dr Hamit Hekmat 2 gruba ayırdığı katılımcılardan ellerini buzlu bir suya sokmalarını ve orada bekletmelerini istiyor. Bu sayede tehlikeli olmayan ama aynı zamanda baş edilmesi de gereken bir acı oluşmasını bekliyor. 2 gruba ayrılan katılımcılardan ilkinin acıyla baş edilmesi gereken süreçte en sevdikleri yiyecekleri, ikinci gurubun bir kısmına ise kendileri için herhangi bir anlam taşımayan şeyleri düşünmeleri söyleniyor, geri kalan kişilere de ne düşünmeleri gerektiği konusunda herhangi bir şey söylenmiyor. En sevdiği yiyeceği düşünmesi söylenen grubun ne düşündüğünü tahmin etmeniz zor değil, katılımcıların çoğu tabii ki çikolatayı hayal ediyor. Dr Hekmat bu çalışmanın geçmişte yiyecek yerine cinsel fantezilerle yaptığı çalışmalarla benzer sonuçlar taşıdığını ifade etmiş. Heyecandan doğan hazzın, acıyı etkisizleştiren içsel opioid mekanizmalarını harekete geçirdiğini, böylece heyecanın ve haz veren hayallerin kişinin moduna olumlu etki yaptığını ve kişinin acıyla baş etmeye olan inancını güçlendirdiğini belirtmiş. Dr Hekmat'a göre hayali düşünceler, imgeler acıyla ilgili en önemli bilişsel davranışlardır ve araştırmanın sonucunda da zaten katılımcıların en sevdikleri dondurmayı, çikolatalı keki ya da yemeği hayal ettiklerinde bunun acılarını hafifletmede güçlü bir etki yarattığı gözlemlenmiş. Yiyeceklerle ve özellikle çikolatayla ilgili şeyler düşünen katılımcıların modunun iyileştiğini, streslerinin azaldığını ve bu hayallerin buzlu suyun verdiği acıyla baş etmede daha başarılı oldukları kaydedilmiş.

Bu çalışmadan hareketle kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan şeylerin pazarlandığı reklamların da dış etkenler olarak aynı etkiyi yarattığını söyleyebiliriz. Acı çeken ve bununla baş etmesi gereken birinin üzerindeki etkiyle aynı oranda olmasa da zihnimizde bazı önemli mekanizmaları harekete geçiren cinsellik ve çikolata temalı reklamlar bizde gösterilen ürüne karşı bir sempati ve yakınlık oluşturabilir. Bu araştırma da bize cinselliğin neden 5 reklamcıdan birinin başvurduğu bir yol olduğunu ve cinsellikle çikolatanın bir kombosu diyebileceğimiz buram buram erotizm kokan dondurma reklamlarının alt metinlerini de gayet iyi açıklıyor.