Reklam ve Bebek

Reklamcıların bebeklerin ve bebeksi yüzlerin izleyicilerin dikkatini çekmekte ve uzun süre yakalamakta önemli araçlar olduğunu yıllar önce keşfettiğinden ve alakalı-alakasız reklamlarda sık sık karşımıza çıkan bebeklerin anlamından bahsetmiştik. Yapılan araştırmalar da ekranda ağlayan, gülen, oturan ne yaptığı hiç fark etmeyen bebekler gördüğümüzde daha bir ilgiyle izlediğimizi kanıtlamış durumda. Avustralya'da yapılan bir çalışma da yalnızca bebeklere gösterdiğimiz bu ilginin nasıl olup da ciddi anlamda etkili bir şeye dönüştüğünü ve ürünün tanıtıldığı reklama yansıdığını kanıtlamak için yola çıkmış...

Kullanılabilirlik uzmanı Jamez Breeze 106 katılımcıyla yaptığı bir araştırmada bebeklerin kullanıldığı reklamları izleyicilerin nasıl izlediğini bulmak istemiş. İzleyicilerin göz hareketlerinin yönünü ve baktıkları yönde ne kadar süre kaldığını ölçmek için göz izleme methodunu kullanmış. Yandaki görüntü tek bir katılımcıdan elde edilen sonucu gösteriyor fakat katılımcıların büyük çoğunluğunun reklama bakarken önce gösterildiği gibi merkeze sonra da çevre imgelere odaklandığı saptanmış.







Yanda da görüldüğü gibi katılımcılara oturduğu yerden direkt bakan bir bebek gösterildiğinde katılımcıların sayfanın başka hiçbir yeriyle ilgilenmeden bebeğin suratına baktıkları, daha sonra reklamın başlığına ve içeriğine çok az yoğunlaştıkları görülmüş.









Profilden çekilmiş bir bebek fotoğrafının olduğu reklamda ise izleyici dikkatinin ilk olarak reklamın başlığına yoğunlaştığı kaydedilmiş.









Araştırmadan çıkan sonuçlara göre ''bebek yüzü'' dikkat çekmekte en önemli unsur ama bebeğin yönü değiştiğinde ve belli pozisyonlarda oturtulduğunda görüntülerden de anlaşıldığı üzere reklamın başlığı ve içeriği daha da dikkat çekici hale geliyor! Araştırmayı yürüten Breeze ise sonuçları şöyle değerlendiriyor: '' Reklamları izlerken, o reklamda gördüğümüz kişinin baktığı yöne doğru bakarız. Eğer doğruca yüzümüze bakarsa biz de ona bakar ve başka yere bakmayız, tam tersi bir durumda, yüzü herhangi bir yere veya ürüne dönük birini izlerken biz de farkında olmadan onun baktığı yere yoğunlaşırız. ''

Reklamcılar bebek yüzlerinin ilgi çektiğini biliyor ve ona göre hareket ediyor, ama bildikleri daha önemli bir şey var ki o da bebeklerin yüzlerinin dönük olduğu yerin bebeklerin kendisinden çok daha fazla ilgi çekeceği. Bu yüzden bakışlarınızın kontrolünü elinizde tutmanızda fayda var :)